Niejdan saernieh 1-2019

Nytt år – ny energi – nya möjligheter

Styrelsemöte i Umeå

Förra helgen har styrelsen haft sitt första fysiska möte för att planera året som kommer. I detta första nyhetsbrev kommer du få en överblick på vad som planeras och sker i organisationen.

*                    Nytt medlemsregister
*                    Verksamhetsbidrag
*                    Jaepietjåanghkoe & jubileum
*                    Bli skrivvägledare
*                    Mannem Vuajnah
*                    Dásseárvu ja #munmaid
*                    Instagäster
*                    Pamojafestivalen

 

Nytt medlemsregister – bli medlem!

Genom ASM Event stjärnan Tina har Niejda äntligen fått sitt eget medlemsregister som passar vår organisation. Välkommen att bli medlem i Niejda 2019 för 50 kr, genom medlemsskap stöttar du vårt fortsatta arbete och är välkommen att delta på Niejdas arrangemang.

Klicka in på denna länk för att bli medlem!

 

Verksamhetsbidrag

Niejda har under 2019 fått två verksamhetsbidrag beviljade!

JäMy (Jämställdhetsmyndigheten) bidrar med den största delen, 212 400 kr och Sametingets kulturnämnd har beviljat 22 000 kr.

GÄJHTOE JäMy och Sametingets kulturnämnd, för er tro på vår organisation!

 

Jaepietjåanghkoe & Jubileum

I år har Niejdas organisation funnits i 5 år, vilket är fantastiskt och detta kommer vi att fira på vårt årsmöte i Stockholm. Boka in 8-10 november i era kalendrar redan nu. Temat för årsmöte 2019 är hälsa.

 

Bálges – läkande skrivande för samer

Vi har fått projektbidrag från Jämställdhetsmyndigheten för att vidareutveckla skrivverksamheten i samarbete med Write Your Self samt Svenska Kyrkan Stockholms Stift. Projektet pågår under 2019. Ylva Pavval genomförde under förra året en onlinekurs i läkande skrivande och två skrivarhelger för Niejdas medlemmar genom projektbidrag från Sámeráde. I år kommer hon arbeta som projektledare. Det finns nu därför möjlighet att utbilda ytterligare fem samiska skrivvägledare. (Även Svenska Kyrkan, Stockholms stift kommer utbilda en samisk skrivvägledare.)

Bli skrivvägledare!

Vi söker fem personer som vill bli skrivvägledare för att leda läkande skrivande med personer som har upplevt trauma. Det här är en chans för dig som vill hjälpa andra att återta sin röst och sin berättelse genom skrivande.

Om du själv vill gå en kurs i läkande skrivande så håll utkik. Så snart de fem vägledarna har genomgått utbildningen kommer det arrangeras kurser!

 

Vi erbjuder:

-Gratis utbildning (värde 16 500 kr)

-Coachning från Write Your Self fram till december 2019

 

Du förbinder dig att:

-Genomföra hela utbildningen och skriva certifieringsprov

-Efter utbildningen leda en skrivgrupp antingen online eller på plats. Du väljer själv på vilket språk.

-Delta på en samling för skrivvägledare*

-Betala medlemsavgift till Niejda för 2019

-Delta i utvärdering av projektet

 

*Datum och plats är inte bestämd för skrivvägledarsamlingen. Projektet betalar för resor inom Sverige.

METOD

Vi jobbar med Write Your Self metod för skrivande efter trauma. Utbildningen går helt på distans. Läs mer om utbildningen på writeyourself.com

Intervju med Ylva Maira Pavval om att vara skrivvägledare: https://writeyourself.com/sv/mot-vara-vagledare-ylva-maria-pavval/

Undervisningsspråk är svenska eller engelska (du väljer). Delar av materialet översätts även till lulesamiska genom projektet.

FÖR VEM

Öppet för samiska hbtqai+ personer och kvinnor.

 

ANSÖKAN

Maila in ett personligt brev där du berättar om varför du vill bli skrivvägledare. Skriv även var du bor nu, var du kommer ifrån och vilka språk du pratar.

Läs om utbildningen på Write Your Selfs hemsida innan du skickar din ansökan.

Vi strävar efter att hitta skrivvägledare geografiskt spridda i Sverige eller Sápmi. Vi strävar också efter att hitta vägledare som pratar olika samiska språk.

Skicka din ansökan till buoris@balges.com

Har du frågor så hör av dig till Ylva, hej@ylvapavval.com

Ingen sista ansökningsdag, men vi hoppas på att ha fyllt platserna till 20 april så hör av dig innan dess!

 

Mannem vuajnah

Marika är en modern dansare/koreograf från norra Dalarna i Sverige. Hon är utbildad på skolan New Education For Contemporary Dance i Härnösand och Balettakademien i Stockholm och har ett diplom i dans för barn och unga – didaktik 1. Hon är nu tillbaka i Dalarna men dansar, koreograferar och undervisar på olika ställen i världen. Förutom dansen brinner Marika för att sprida kunskap om sitt samiska ursprung och alla hennes dansstycken grundas på eller innehåller tankar och idéer som kommer från den samiska kulturen. Självklart också hennes nya dansföreställning, Mannem vuajnah, som genomförs via Niejda.

 

Föreställningen Mannem Vuajnah handlar om identitet och tillhörighet och tar dig in i den samiska kulturen i en önskan att skapa förståelse för minoriteter och hur det kan vara att leva i en kultur som är hotad från flera olika håll. Har du någon gång funderat på hur det är att tillhöra en minoritet? Är det någon skillnad att tillhöra ett urfolk? Öppna dina ögon – Ser du mig? Föreställningen sätts upp av Niejda med hjälp av landstinget Dalarna, Kulturrådet, Sametinget och Riksteatern Hallunda. Föreställningen har turné i höst och kan även bokas som skolföreställning.

Tipsa gärna lärare och skolor om detta!

Följ Marika och Manne vuajnam på instagram

 

Dásseárvu ja #munmaid

-ett utbildningsseminarium för sametingets ledamöter.

Niejda och Sáminuorra planerar tillsammans en utbildnings- och erfarenhetsutbytes dag i jämställdhet med sametingets ledamöter. Preliminärt i samband med plenum i maj.

 

Instagäst

Vi i Niejda vill veta mer om våra grymma medlemmar runt om i Sápmi och tänkte därför köra gästpostare på Niejdas instagram!

Vill du vara gästpostare hos oss eller har förslag på någon annan – hör av dig!

 

Pamojafestivalen

TIPS!

Pamojafestivalen är en ideellt arrangerad, drogfri och antirasistisk gratisfestival i Kiruna! Tre dagar med föreläsningar, workshops, konst, mat, dans och musik. Målet är att nå så bred mångfald som möjligt både på, framför och bakom scenen, att sprida kunskap och utmana skadliga fördomar och normer. Pamoja betyder tillsammans på swahili. Kolla in evenemanget här: https://www.pamojafestivalen.com/

Vi i Niejda planerar även att arrangera någonting under dessa dagar – har ni förslag eller önskemål på föreläsare/workshop eller annat – hör av er!

 

Vill du engagera dig i Niejda?

Medlemmar är välkomna att använda Niejda som plattform för sitt engagemang, så hör av dig om du är sugen att engagera dig mer på något sätt. Eller har någon hjärtefråga du vill driva genom föreningen. Vi i styrelsen sitter med allt från pappersarbete till planering av medlemsaktiviteter och skrivelser. Det finns alltid något att hjälpa till med eller starta igång!

 

Niejda <3

/Anna-Maria, Elena, Isabell, Marika, Sanne-Ristin, Teresa och Tone.